Stație betoane Mediaș

Cele mai frecvente întrebări

Dacă nu ești un specialist în domeniul betoanelor, aici găsești răspunsuri la cele mai întâlnite întrebări despre betoane.

Nu, betoanele sunt diferite, în funcție de destinație, compoziție, clasă de rezistență, etc. Aceste detalii sunt stabilite prin normative legale, cum este Codul de practică pentru executarea lucrărilor din beton, beton armat și beton precomprimat,  unde prima parte este NE 012-1-2007 – Producerea betonului, rezultat al aplicării standardelor SR EN 206-1 și SR EN 13510.

De aceea recomandăm respectarea standardelor în vigoare, pentru succesul proiectului și evitarea problemelor ce pot rezulta din utilizarea unor betoane neconforme, care pot genera costuri ulterioare suplimentare, sau chiar pot provoca  pierderi materiale și umane.

Având în vedere importanța majoră a structurilor din beton, este necesar să comanzi exact betonul stabilit în proiect, sau cel puțin să ceri sfatul unui specialist în betoane.

De asemenea, este foarte important să te asiguri că ai primit exact tipul de beton comandat (și nu dintr-o clasă inferioară, doar pentru că este mai „ieftin”) și în cantitatea comandată (pentru asta poți să verifici sigiliul aplicat pe autobetonieră), și să mai verifici toate documentele însoțitoare care certifică produsele livrate și cantitățile (aviz, factură). Doar așa poți avea certitudinea că ai primit exact betonul comandat.

Mai sunt importante și garanțiile oferite de stația de betoane, despre care poți citi aici.

Este recomandat să ceri sfatul unui specialist în betoane, în cazul în care nu ai un proiect pentru această lucrare. Deoarece condițiile pot sa difere, în funcție de grosimea plăcii, gradul de rezistență necesar, alte elemente de structură care definesc proiectul tău.

Betoanele produse într-o stație cu personal specializat și care respectă normele legale în domeniu, corespund unor rețete precise, menite să confere betonului rezistența și durabilitatea necesară proiectelor pentru care sunt destinate. Orice modificare a cantităților materiilor prime, inclusv apă, poate afecta major calitatea betoanelor.

De aceea, este cel mai indicat ca înainte să comanzi betoane, să te consulți cu speciliștii stației de betoane pentru a alege soluția optimă, în funcție de condițiile tale specifice.

Rolul vibrării este unul extrem de important. Prin acest procedeu care este absolut obligatoriu, se urmărește eliminarea aerului și golurilor din betonul turnat, pentru a se obține o masă de beton cât mai omogenă, fără segregarea componentelor. Se consideră că până la 1% din volumul său, betonul conține aer.

Atunci când comandați beton pentru proiectul dumneavoastră, este esențial să înțelegeți diferența dintre betonul în trei sorturi și betonul în patru sorturi. Aceste două tipuri de beton au proprietăți și utilizări diferite, în funcție de granulația agregatelor folosite în amestec.

Betonul în trei sorturi are o granulație maximă de 16 mm. Acest tip de beton este ideal pentru lucrări mai fine și detaliate, datorită agregatelor mai mici care creează un amestec mai uniform și mai fluid: finisaj, structuri subțiri, reparații.

Betonul în patru sorturi are o granulație maximă de 31 mm. Acest tip de beton este mai robust și este ideal pentru lucrări mai mari, unde rezistența este mai importantă decât finisajul fin: fundații, pereți de susținere, drumuri, poduri.

Atunci când comanzi beton, ar trebui să primești de la stația de betoane următoarele garanții:

  • rețeta de beton a fost respectată întocmai și produsul este menționat pe factura fiscală și avizul de însoțire;
  • autobetoniera ajunge pe șantier sigilată pentru a avea certitudinea că ajunge la tine întreaga cantitate de beton comandată și plătită;
  • betonul va fi livrat exact la data și ora stabilită pe comandă, astfel încât să nu îți afecteze evoluția lucrărilor pe șantier;
  • stația de betoane să-ți furnizeze la cerere raportul de încercări eliberat de Laboratorul de încercări în construcții.
iconHai să vorbim

Consultanță gratuită